Przewodnik

Dania i trunki narodowe - Chorwacja

Położenie: Państwo: Chorwacja
Region:
Miejscowość:
➨ Zobacz także oferty z: Chorwacja   -       -   

Opis:

Gdzie można zjeść?
Poza hotelami, które oferują nocleg łącznie ze śniadaniem lub obiadokolacją, we wszystkich miejscowościach, ośrodkach turystycznych oraz przy głównych drogach znajdują się restauracje, "gostionice", "taverny", "konoby", pizzerie, bary szybkiej obsługi fast food, ale dla smakoszy najciekawsze będą restauracje oraz "gostionice" oferujące dania "kuchni chorwackiej".
Wszystkie artykuły żywnościowe pochodzenia zwierzęcego podlegają przepisom identycznym z tymi, które obowiązują w krajach Unii Europejskiej, znajdując się tym samym pod stałą kontrolą weterynaryjno
-medyczną.

Co można zjeść?
Oprócz kuchni europejskiej, Chorwacja oferuje również wspaniałe dania regionalne i specjały: z dań zimnych słynny "pršut" dalmatyński lub istryjski (szynka wędzona), ser "paški" lub "lički" (z wyspy Pag lub z regionu Lika), ser owczy, kulen slawoński (rodzaj pikantnej wędliny), znakomite samoborskie lub zagorskie "češnjovke" (kiełbasy czosnkowe), twaróg ze śmietaną itp. Oferta dań głównych zależy od regionu w jakim się wypoczywa. W Dalmacji i na Pomorzu (Primorje), na wyspach i na Istrii preferuje się dania rybne lub dania z owoców morza, z dań mięsnych zaś - "paszticadę" lub gotowane mięso jagnięcia.
W kontynentalnej części Chorwacji oferta dań mięsnych jest raczej bogata, a specjalności to: indyk z "mlinci" (rodzaj blin), jagnię pieczone, pieczone młode prosię, gotowane lub smażone "sztrukle". Z ciast, oprócz "sztrukli", warto wspomnieć "orechniaczę", "makowniaczę", strudel z serem lub z różnymi owocami.

Czego się można napić?
Istnieje wielowiekowa tradycja uprawy winorośli i produkcja win wysokiej jakości przez chorwackich producentów wina, zarówno w kontynentalnej części Chorwacji, jak i na Pomorzu i w Dalmacji. Znane gatunki chorwackich win w regionach nadmorskich i na wyspach, to wina czerwone - "teran", "merlot", "cabernet", "opolo", "plavac", "dingač", "postup", oraz białe - "malvazija", "pošip", "pinot", "kujundžuša", "žlahtina", "muškat". W kontynentalnej części kraju - "rizling", "graševina", "burgundac", "traminac" itp. Z trunków mocnych znane są różnego rodzaju rakije: śliwowica (šljivovica), "travarica", "lozovača", a z trunków deserowych "prošek" i maraschino.

 

Autor: Dariusz Cieśla
Źródło: Dariusz Cieśla
Data publikacji: 2012-03-27 23:00:00
Wyszukaj ofertę
 
Cena: - - - PLN
Trwa ładowanie...
Więcej opcji